Ons biogas

Groen Gas Gelderland produceert biogas uit biomassa. Per jaar ontvangen we zo’n 72.000 ton aan biomassa. Daaruit produceren we dan 9,5 miljoen m3 groen gas. Voldoende om bijvoorbeeld alle huishoudens in Bemmel en Angeren te voorzien van groen gas.

De meeste biomassa bestaat uit mest van boerenbedrijven in de provincie. Maar we gebruiken ook bermgras en gras van dijkhellingen of natuurgebieden. Dit gras is vaak niet geschikt als veevoer. Wij kunnen dit wel gebruiken voor biogas. Onze biomassa bestaat ook uit bijproducten uit de agrarische, voer- en voedselindustrie. Dit zijn bijvoorbeeld graanresten, amandelschillen, afgekeurde supermarkt producten of afgekeurd honden- en kattenvoer. Hiermee kunnen de fabrieken en supermarkten niets meer doen. In de biogasinstallatie zetten we dit duurzaam om in biogas.

Groen Gas Gelderland

Toezicht en controle

De aanvoer van biomassa staat onder streng toezicht. Het moet voor iedereen duidelijk zijn waar de producten vandaan komen. Daarom werkt de overheid met zogenaamde garanties van oorsprong voor het groene gas. In begeleidende documenten bij iedere vracht staat wat het is, waar het vandaan komt en wie het heeft getransporteerd. Groen Gas Gelderland houdt al deze informatie bij en rapporteert dit via een onafhankelijke instantie naar de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit is een agentschap van het ministerie van EZ. Alleen als deze informatie compleet en correct is  krijgt Groen Gas Gelderland subsidie.


Het vergisten

Het proces begint met het voorbewerken van de biomassa. Hierbij maken we verschil tussen dierlijke en plantaardige producten. We mengen de dunne en dikke mest en andere dierlijke producten (zoals honden- en kattenvoer) in een mengkelder. Na het pasteuriseren komt de hydrolyse. Dit is een soort voorvertering. Daarna gaat het mengsel door naar de vergisters. Plantaardige producten, zoals gras en graanresten, mengen we in andere mengkelders. Dit mengsel kunnen we daarna direct doorpompen naar de vergisters.

Door de biomassa te laten vergisten komt het gas vanzelf vrij. Dit is hetzelfde natuurkundige proces dat al miljoenen jaren op aarde gaande is. In de prehistorie werden grote massa’s biomassa ook vergist waardoor het fossiele aardgas is ontstaan. Hetzelfde proces van toen vindt nu in het klein plaats in de biomassa vergistingsinstallatie.

Groen Gas Gelderland heeft zes vergister silo’s. In deze silo’s leven ontelbare micro-organismen. Deze organismen breken de ingevoerde biomassa af tot biogas. Dit bestaat uit methaan (CH4) en kooldioxide (CO2). Het biogas borrelt in de vergisters naar boven. Daarna stroomt het door een buizensysteem vanuit de vergisters naar de biogasopwerking installatie.

Aardgas bestaat ook voornamelijk uit methaan. Voordat we biogas kunnen gebruiken als brandstof moeten we het eerst drogen en zuiveren, zodat het dezelfde kwaliteit krijgt als aardgas. Dit gebeurt in de biogasopwerking. We drukken het gas van beneden naar boven door een wastoren met als tegenstroom water. Het water neemt de CO2 op en het methaan blijft over. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas.

De vergisters met de op de voorgrond de gasleiding waardoor het biogas stroomt.

Het vergisten is een continu proces. Dat betekent dat we dagelijks moeten zorgen voor het aanvoeren van biomassa. Computersystemen sturen en controleren het proces. Zo kan de installatie 24/7 doorwerken. Er is altijd een dienstdoende operator die op afstand controleert en ingrijpt als er storingen zijn.


Gebruik van biogas

Groen Gas Gelderland levert biogas aan het normale gasnet. Dit gas kan gebruikt worden door iedereen die een gasaansluiting heeft. Groen gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Apparaten hoeven dus niet aangepast te worden. Met groen gas kunt u gewoon verwarmen en koken zoals u dat gewend bent. Veel energiebedrijven leveren groen gas. Hiervoor maken ze gebruik van het bestaande gasnet.

Net als groene stroom wordt groen gas gecertificeerd geleverd. In Nederland geeft Vertogas de certificaten uit. Vertogas controleert of het gas voldoet aan de gestelde eisen voor zo’n certificaat. Zo weet u zeker dat het groene gas dat u afneemt ook echt groen is.


Veiligheid

Groen gas is net zo veilig als gewoon aardgas. Netbeheerders stellen strenge eisen aan de kwaliteit van het gas van Groen Gas Gelderland. Om dit te controleren meten we de gassamenstelling met een gaschromatograaf. Ook controleren we de gaskwaliteit continu op temperatuur, vochtgehalte en druk voordat het gas het gasnet in kan. Daarnaast is er regelmatig controle van het ingevoede gas en de staat van het gasnet. Hierdoor is het groene gas dat door het gasnet stroomt schoon en veilig.

Voor de veiligheid voegt Groen Gas Gelderland geurstof aan groen gas toe. Groen gas heeft daardoor dezelfde ‘typische gaslucht’ als aardgas. Ook dit controleren we regelmatig.


Ook interessant om te kijken van Schooltv: Hoe maken we biogas?


Groen Gas Geklderland


Veronica 2 , 6681 RK, Bemmel


Telefoon: 026 - 3259592

Design by Connecting Media © 2018-2020